La Xufla, les seves carecterístiques i propietats

La Cyperus esculentus, o també anomenada com a xufa o xufla. És un tubercle d’un color marronós provinent d’una planta vivaç. Es cultiva des de fa més de 3.000 anys, i es creu que el seu origen podria ser a l’Egipte. A la Xina però, fa milers d’anys, ja es parlava d’un tipus de beguda per aconseguir el benestar.

La xufa es pot ingerir seca, crua o rostida. A part  hi ha altres productes elaborats a partir d’aquest component, ja sigui per a fer farina de xufa, orxata o cervesa. Sense cap mena de dubte, el millor ús que se li fa és per a la creació i elaboració de l’orxata en l’estat que tots hi tenim coneixença. La història de l’orxata no hauria sigut mai possible sense aquest tubercle.

 

Propietats de la xufla

Són varies las propietats que se li atribueixen a la xufa. En primer lloc es considerada per a tenir un alt contingut en fibra que fa que el cos es mantingui en forma.  La llet de xufa, és un bon substitut de la llet de vaca. A part les xufes son una gran font de magnesi. Cal destacar que cada 100 grams del producte en qüestió, aporta entre el 13% i el 17% que diàriament les persones necessiten per a mantenir-se a uns nivells adequats i saludables.  

La xufa a més a més també proporciona una bona quantitat de potassi. De fet, nombrosos estudis han corroborat que les xufes aporten, inclús, majors quantitats de potassi que el gran conegut per a tothom, el plàtan.  Les xufes també conformen un font inesgotable de proteïnes d’origen vegetal. És a dir, no animal molt beneficiosos. Per últim l’oli de xufa, competeix amb l’oli d’oliva a nivell de propietats. Per saber més sobre els beneficis de l’orxata pots llegir aquest article.

Els beneficis de la xufla
La xufla o xufa

Per concloure, ens agradaria fer menció dels beneficis i utilitats de la xufa. Com ara que protegeix el sistema cardiovascular, millora la digestió dels aliments que ingerim. Estimula la funció del sistema immunològic, evita o ajuda a eliminar els gasos que s’acumulen en el tracte gastrointestinal. Ajuda a reduir el colesterol perjudicial i part, no conté ni gluten, ni fructosa ni lactosa.