Origen de l'elaboració de l'orxata

L’orxata i la seva història. Per què es diu Orxata?

Origen de l'elaboració de l'orxata
Origen de l’elaboració de l’orxata

La història de l’orxata, es remunta bàsicament a la historia de la xufla. Ja que l’orxata és una beguda on l’element principal es la xufla. Un tubèrcul molt típic de l’horta Valenciana. A la vegada que és un menjar deliciós. La xufa va arribar a la península  Ibèrica quan hi va haver la invasió dels àrabs. I van transportar part dels seus cultius a l’horta Nord de València des de el Sudan. On van veure que les condicions climatològiques eren les òptimes. Amb un clima suau i molta humitat i el terreny amb una textura sorrenca ideal.

Des de llavors, el tubercle de la xufa ha estat molt present. Aconseguint crear unes de les millors orxates del món.

La xufa ja es consumia en l’Antic Egipte. Així s’ha pogut demostrar quan s’ha entrat a piràmides. I s’ha trobat elements que indicaven que es feia servir la xufa en l’època. Els egipcis feien servir la xufa per cuinar, menjant-lo per postres. Els usaven sobretot per totes les propietats terapèutiques. Que tenen, sobretot propietats desinfectants, antidiarreiques i digestives.

 

Per què Orxata?

Existeix una llegenda que explica el motiu pel qual es pensa que se li va atribuir aquest nom a l’orxata. Tot es remunta a la Reconquesta del Rei de la Corona d’Aragó, Jaume I “ el Conquistador”, quan una noia li va donar una beguda dolça i blanca. I qui molt satisfet pel seu gust, va preguntar “  «Què és açò?». I la jove va respondre: «És llet de xufa». A la qual cosa el rei li va replicar dient: «Això no és llet, això és or xata!». D’on alguns atribueixen el nom a esta beguda. Es va donar lloc a un joc de paraules que juntes van acabar per donar nom aquesta increïble beguda.

L’orxata és una beguda produïda amb un tubercle anomenat xufa. Una beguda molt refrescant que no deixa indiferent a ningú i que comporta una sèrie de beneficis molt alts per al cos humà.

Tot i així la primera referencia que es té escrita de l’orxata a Espanya es de finals del segle XVIII. En un llibre titulat “Alcaldes de casa y corte” de l’any 1789, en el que està escrit la recepta de la beguda.

Ara per ara la xufa es cultiva a 16 municipis de la comunitat autònoma Valenciana. Tots ells situats a l’horta Valenciana. La xufa és un tubèrcul d’una 50 cm aprox. On en els extrems de les arrels creix el tubèrcle. Que és allargat i arrodonit. Es cultiva en els mesos d’abril i maig. I es recull entre el novembre i el desembre.

A dies d’ara, un total de 400 agricultors planten anualment entre 3 i 4 milions de quilos de xufa seca. Una gran part d’ells 90% sota la Denominació d’origen. L’orxata SIPER, s’elabora amb la xufa de denominació d’origen.